Továbbra is mostohagyermek a SFAC a városvezetők számára…

  2018.04.29. | Egyéb |  megosztás a Facebookon

Eredményt hirdettek… továbbra is mostoha gyerek a Soproni FAC

Az Ifjúsági-Turisztikai-Sport Bizottsága kihirdette a soproni kis egyesületek 2018. április – 2019. március időszakra vonatkozó sporttámogatások összegét. Természetesen a Soproni FAC 1900 SE is beadta szakmai pályázatát, melyben szerényen 2 millió Ft összeget igényelt.A döntnökök ezúttal 1 millió Ft-ban határozták meg a klub támogatását.
( 2015 – 300.000 Ft, 2016. 400.000 Ft, 2017. 600.000 Ft ) Javuló tehát a tendencia a korábbi évekhez képest, de…. az egyesület már nem is olyan kicsi, hiszen 210 igazolással bíró sportolója van! Ez pedig nem kevés… A szereplés súlyához, a versenyző csapatok, a labdarúgók, az edzők létszámához, a tavaly óta megnövekedett utazási költségekhez, a megye első osztályú klubjaihoz viszonyítva azonban érdemi változást továbbra sem jelent a javuló tendencia. Jelen pályázattal jóváhagyott 1 millió és a költségvetési soron idén először biztosított 1 M Ft-s támogatással összességében két milliós a Soproni FAC támogatása, de a várostól kapott forrás még így sem éri el az egyesület éves költségvetésének a 10 százalékát sem! Önkormányzati forrás ellátottság tekintetében továbbra is a SFAC az UTOLSÓ a megyei 1-es KLUBOK KÖZÖTT!!! Ez felháborító! Ezzel a döntéssel városunk vezetői ismét csak tanúbizonyságot adnak arról, hogy nem pártolják a Soproni FAC fejlesztését, és újólag bebizonyították, hogy nem szeretik a soproni labdarúgást!

Nincs előre mutató céljuk a hazánkban legnépszerűbb sportág soproni felemelésére! Semmi nem változott a tíz évvel ez előtti időkhöz képest. Akkor hagyták bedőlni és felszámolni az NB 1-es FC Sopront! 70.000.000 Ft-ot fizettek, hogy hét tavaszi bajnoki meccsre idecsalogassák a „nagynevű REAC” csapatát… Ha a Sopron szurkolók a közgyűlésen történt fellépése nem akadályozta volna meg, évi 35.000.000 Ft-ot és ingyenes stadionhasználatot szavaztak volna meg a ZTE FC számára, hogy városunkban futballozzon a ZTE NB 3-as csapata…

Fodor Tamás és Simon István városvezetőknek eszébe nem jutott az akkor NB 3-as SOPRONI VSE fejlesztése, majd amikor 2011-ben bravúrt elérve a vasutas klub magasabb osztályba jutott hagyták, hogy idegen érdek kiszolgálója legyen a klub. Kiszervezték és ezzel megszűnt az SVSE saját utánpótlás bázisa! Számukra rendben volt az is, hogy „ Haladás mostoha gyerekei legyenek a soproni tehetségek”. Elfogadható volt, hogy a soproni lila-fehér klub” csak vegetáljon az NB 2-ben! Zokszó nélkül elfogadták azt is, hogy a város egyik legnagyobb adófizetője, a bázis vállalatként évtizedek óta hátteret nyújtó GYSEV Rt. egyik napról a másikra le nullázza a támogatását! Az SVSE vezetőedzőjével a soproni sportszakemberrel Supka Attilával az évek során szóba sem álltak, mint ahogyan lesöpörték a város futballjáért tenni akaró 2005-ben kupagyőztes FC Sopron ügyvezető igazgató, Gőbl Gábor összes előre mutató szakmai javaslatát.

Helyzet van tehát a soproni fociban… Egy jövő kép kép nélküli, eladósodott, NB 3-ba kiesett SVSE, és a röhejes mértékű, évi két millió forintos támogatással „agyon szeretett” megye 1-es SFAC…

Mindez azért különös, mert az élet bebizonyította, hogy megkerülhetetlen az SC SOPRON – SOPRONI FAC – SOPRONI VSE egymásra épülő sportstratégiájának kialakítása, és a város anyagi szerepvállalásának növelése! Ennek hiányában SOPRON labdarúgó sportja összeomlik!

Ki kell mondani: az SVSE eddigi klubstratégiája, lokális megfelelési kényszer nélkül, nem egyezik a soproniak érdekével, nem is a városé, és nem szolgálja a soproni szurkolók, sportolók érdekét! További tény kérdése, hogy a megfelelő önkormányzati támogatás hiányában a SOPRONI FAC nem tudja magához vonzani a Sopronból eligazolt legjobb soproni játékosokat, a SOPRONI VSE pedig beavatkozás hiányában továbbra is a szombathelyi Haladás szakmai programját fogja megvalósítani, így esze ágában sem lesz visszahozni az SC SOPRON által korábban kinevelt, felnőtté vált soproni labdarúgókat.

A nemzet sportvárosában sürgősen rendet kell tenni a labdarúgás terén, ehhez pedig szembenézésre, szemlélet váltásra, gyors újratervezésre van szükség!