Soproni FAC – klub történelem

  2018.01.22. | Egyéb |  megosztás a Facebookon

2. rész: Az első két évtized – mozgalmas évek 1920-ig  (Erdélyi Géza & Weisz Ferenc nyomán )

A Soproni FC 1902-től kezdődően sorra kötötte le a barátságos mérkőzéseit. A már megalakult nyugat-magyarországi vidéki klubokon kívül gyümölcsöző sportbaráti kapcsolatot építettek ki az osztrák, főleg bécsi klubokkal – Normandia Wien, Red Star Wien, Frist Wiena, klubjaival, így évente 15-20 mérkőzésen is csiszolhatták az edzéseken tanultakat. Az egyesület 1905-ben sportpályát, benne atlétikai és teniszpályával épített a vezetőség és a játékosok, a támogatók áldozatkészsége révén a Soproni Serfőzde és Malátagyár Rt- től bérbe vett területen. 1908-ban Sopron városa már évi 2400 koronával segítette a sportkört. Ez az év más szempontból is fontos dátum: az atlétikai szakosztállyal rendelkező egyesület ekkor vette fel a Soproni FAC nevet.

1908-ban a nyugat magyarországi kerületben is megindult a bajnokság. Ez évben a Győri ETO-tól 2:1-es vereséget szenvedett a Soproni FAC csapata. A bajnokságot többnyire vezető győriekkel megindult a rivalizálás. A SFAC még sorozatban még alul maradt az ETO-val szemben: Soproni 3:4-es vereség szoros játékot feltételez, de idegenben csúnya 6:0-s vereség is becsúszott. Az első SFAC győzelmet 1910-ben ünnepelhették a soproniak, amikor 4:2-re diadalmaskodtak az ETO ellen. A klub erősödését mutatja, hogy 1913-ban az un. Széchenyi kupa sorozatba is benevezett a SFAC. Sőt döntőjébe jutás egyben nagyszerű fegyvertényt jelentett Sopron számára. Az elődöntőbe például a megyei rivális Győri ETO-t verték meg 3:1-re, így a nagy hírű budapesti MTK ellen léphetett pályára a SFAC gárdája. A játékosok az első félidőben még bírták energiával, ekkor még 1:1 volt, de végül is a lényegesen nagyobb játéktudást és erőnlét eldöntötte a mérkőzés sorsát, s az MTK 7:1-es győzelmet aratott.

Következtek a háborús évek, amikor a bevonulások miatt az egyesület szüneteltette a sportköri tevékenységét. Voltak ugyan ebben az időszakban is barátságos meccsek, de szervezett bajnokságban a SFAC 1920-ig nem vett részt. Jött a trianoni béke parancs, az ország 2/3-a elveszett…