Interjú sportegyesületünk elnökével

  2017.10.04. | Egyéb |  megosztás a Facebookon

 Gőbl Gábor elnököt kérdeztük a SFAC eddigi szerepléséről.


Elnök úr, túl vagyunk az őszi szezon felén. A megye 1. soproni újonc csapata nyolc forduló után 4. helyen áll a bajnokságban. Hogy látja az eddigi szereplést:

– Nem rossz kezdet mondhatnánk. Egyedül a Győrszentiván és a Lébény elleni két hazai X –et fájlalom. Szívesen fizettem volna a fiúknak győzelmi prémiumot azokra a meccsekre is! 19 ponttal ott lennénk közvetlenül a Lipót és a Ménfőcsanak mögött, a Nyúl előtt. A vereségünk a Lipót ellen papírforma volt, míg Rajkán ahogy nyerhettünk, úgy veszíthettünk is volna. Igazságos eredmény született. Négy győzelmünk mindegyikéért szépen megdolgoztak a srácok. Az elmúlt szombaton a Hegyeshalom elleni mérkőzés első félidejében a srácok eddigi legjobb játékukkal rukkoltak ki. Igazán biztató volt ez a játék a jövőre nézve. A mindig kritikus Ágoston Zsolt vezetőedző ezúttal csak dicsérni tudta tanítványait

A megye 2-es bajnokságot nyert csapatból távozott Kári Horváth Dominik, kapus, Malina Máté középpályás, Varga Viktor csatár. Nem sokan, de érkeztek új fiúk is. Hogy váltak be az új igazolások?

– Remekül beilleszkedett mindenki. Az új fiúk közül ketten ( Németh Viktor és Soós Áron ) is pályára léptek anno a Soproni VSE NB 2-es csapatában. Gyökeret verniük ugyan nem sikerült a lila fehéreknél, de mindketten játszottak magasabb osztályban is. A védelembe három remek labdarúgó érkezett. Nagyon örültem, hogy a már rutinos Németh Viktor minket választott, és jól illeszkedett be Fényes Adorján is aki Balassagyarmatról jött továbbtanulni a soproni egyetemre. Adorján nagyon lelkes igyekszik minden edzésen ott lenni. Be is verekedte magát a kezdőbe, holott a védősorunk talán a legerősebb csapat részünk.  A SFAC-ot választotta az Illés Akadémiából hazatért 19 esztendős Imre Szabolcs is! A Hegyeshalom elleni mérkőzés volt az első meccse amit végig játszott. Méghozzá ragyogóan! Soós Áron komoly erősítést jelent a SFAC számára. Jól szűri az ellenfél támadásait, labdát szerez és azokat többnyire jól játssza meg előre, megindulásai pedig élményszámba mennek. Áron igazi vezéregyéniség. Ízig vérig a futballnak szenteli az életét. Ő lett U 16-os csapatunk edzője is. A gyerekek imádják az edzéseit.

Mire lehet képes a SFAC jelenlegi játékos állománya?

– Azt tudni kell, hogy ebben az osztályban a csapatok kereteit már a pénz is alakítja. A bajnokságban mi rendelkezünk a legszerényebb összegű önkormányzati támogatással. 600.000 Ft-ot biztosít a megyei jogú város a Soproni FAC fiataljainak versenysportjára… Ezt a pénzt tilos a felnőtt csapatra költenünk, mint ahogyan egyetlen Ft-ot sem fordíthatunk a TAO-s pályázatból sem a felnőtt csapat tagjainak díjazására sem! Nem engedhetjük meg, hogy szabályszegők legyünk! Nálunk tehát nincsen játékos fizetés, sőt költségtérítése sincs a srácoknak. A pénz tehát nem hívó szó a „kis” SOPRON-ba, ellentétben Kapuvárral, Ménfőcsanakkal, Lipóttal, Nyúllal. De mondhatom akár Sárvárt is. A vasiaknál is vannak jó soproni labdarúgók … de őket már tömik a pénzzel a rendszer. A megye 1-es élcsapatoknál nem ritka az egyes kulcsjátékosoknak biztosított havi 120 -160 ezer Ft-os havi fizetés sem. Ebben a ligában az önkormányzatok erejükhöz, helyzetükhöz mérten 4 és 15 millió Ft közti támogatást nyújtanak az egyesületeknek. Tehát a kérdésre, hogy mire lehet képes a Soproni FAC állománya ? – az a válaszom, hogy bármire képesek a játékosaink, így a csapatunk is!

Magától a pénztől senki sem tud jobban futballozni!!!

A lényeg a játékosok a szenvedélyén, akaratán, az edzések intenzitásán, egymás tiszteletén és az egységes csapat szellemen múlik. Nekünk a felnőtt csapara fordítható pénzből van a legkevesebb, minden másban pedig a legjobbak között állunk! Ágoston Zsolt, Deák Gábor, Nyikos Tivadar, Markó Zsolt…. Ilyen edzői team semelyik vetélytársunknál sincs. Minden nap edzhetünk! Meg is kell köszönjem a város vezetőknek ezt az ajándékot! Reménykedünk benne, ismét megengedik, hogy télen a SFAC is használhassa a műfüves labdarúgó pályák egyikét.
Nekünk van a legjobb csapat buszunk….. s mint közismert van egy olyan vezetője a klubnak, aki 7 évet dolgozott az élvonalban. Olyan játékosokat igazoltam akkoriban Sopronba, mit Tóth Mihály, Bárányos Zsolt, Huszti Szabolcs, Szabó Ottó vagy Szekeres Tamás. Pályafutásuk során Sopronban kerestek a legrosszabbul…. Ha felelőtlen klubvezető lennék kétszer annyira is szerződhettem volna velük, mint amennyit nálunk kerestek. A papír elbírja… Ez régi betegsége a honi futball vezetőknek… Nyilván semmi nincsen véletlenül. A sokból lehet visszafelé fizetni. S vannak emberek, akik ezeket a megoldásokat részesítik előnybe a tisztességgel szemben!
Természetesen a SFAC-nál is megjelenik a pénz mint ösztönző. Az idei szezonban már millió Ft felett állunk a kifizetett prémiumok tekintetében. Én szívesen vállalom a további ösztönzők kifizetését is, beleértve annyi pénzt is, amennyi az első helyezés eléréséhez szükséges! Vissza térve a távozókhoz: a három eligazolt tehetséges játékosunk közül egyedül Malina Máté távozásának volt pénzügyi oka. Ha maradtak volna, erősebbek lennénk. Nem kis gondot jelent a számunkra, hogy Honyák Mété ékpárja Varga Viktor 20 évesen felhagyott a futballal, és hogy, a cserekapusunk Dominik Ausztriába igazolt. Ami mindenek mellett érthetetlen számomra az, hogy a 2016. téli átigazolási időszak óta egyetlen fiatal sem választotta a Soproni FAC-ot, pedig jó csapatba igazolhatott volna bármelyik az SC Sopron ifi csapatából „kiöregedő” fiatal…Ehelyett mindenhová mennek csak hozzánk nem…

Hogy látja a SFAC megítélését a szurkolói körökben?

– A megítélés bizonyos, hogy jó. Sokan örülnek az évszázados klub újra éledésének, magukénak érzik is a csapatot. Üde színfolt vagyunk a város sportéletében. Már több mint 1200-an követik a klub FACEBOOK oldalát. Sokkal többen osztják meg híreinket mint, pl. az SVSE FB oldalán olvasható bejegyzéseket. 1000 ingyenesen kiosztott csapat poszterrel kedveskedtünk a soproni foci hívőknek. Ugyanakkor a bajnoki mérkőzések látogatottságával nem vagyunk elégedettek! 150-250 főnél magasabb látogatottságot reméltünk. A SFAC ízig vérig SOPRONI CSAPAT! Ahogy egy kedves szurkolónk találóan mondta rólunk: Soproni szívfoci, izomból 
Jöjjenek csak ki bátran a régi idők pályájára az Angerra! Élvezzék azt a hajtást, amit a srácok minden körülmény között kiadnak magukból. A SFAC játékosai becsben tartják Simon Tibor örökbecsű megállapítását: „Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, hogy megszakadsz a klubért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsátva. Ilyen egyszerű!…