Bemutatkozás

A Soproni FAC 1900 Sport Egyesület bemutatása

 

 A labdarúgó sport hajnalán Sopronban Magyarországon 1900-ban az első klubok között alakult meg a Soproni Futball Club. Az egyesület néhány év után atlétikai szakosztállyal bővült, így az egyesület neve Soproni Footbal és Atlétika Clubra módosult.  A SOPRONI FAC városunk legrégebbi, legendás labdarúgókat felmutató, népszerű klubja volt, a 30-as 40-es, 50-es, 60-as években, majd a 90-es évek második felében, amikor még a Nemzeti Bajnokság II. osztályának meghatározó klubja volt.

Mérkőzéseire ekkoriban 2-6000 fős szurkoló sereg látogatott ki a Képosztás utcai régi „textiles” stadionba. Az NB II-es klub sajnos pénzügyi okok miatt ellehetetlenült, majd visszalépett az amatőr keretek közé. Az egyesületre azonban így is a lassú halál várt, és 2002-ben végleg megszűnt. Sopron azonban nem maradhatott SFAC nélkül. A SFAC szellemiségét továbbvivő sportbarátok az elnökké választott Kocsis Tamással az élen 2004-ben „senior” klubként újjáalakították és Anger-réti SFAC néven nevezték évről évre a magyar labdarúgás legalacsonyabb 6. osztályába a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokság III. osztályába. A több szezonban is bajnoki címig jutó SFAC megfelelő anyagi források híján azonban nem lépett magasabb osztályba.

Az SC SOPRON utánpótlás nevelő egyesületben a képzést befejező 19-21 éves fiatal felnőttekből álló csapat a 2015/16-os megye 3-as szezonban 29 győzelem, 1 döntetlen eredmény mellett 178 gólt szerezve és 13 gólt kapva torony magasan megnyerte bajnokságot. A csapat gólkirálya Varga Viktor Szabolcs egymaga 46 találatot ért el. A SFAC női csapata pedig a Nemzeti Bajnokság II. osztályában ért el kiemelkedő sikert, hiszen bronzérmet szereztek a lányok. A lányok sikere azonban nem várt változást hozott, hiszen a bronzérem átadó ünnepséggel egyidejűleg a női csapat, amely 7 évig a SFAC kötelékében szerepelt, kollektíven átigazolt az SC Sopron UP. egyesületbe.  A kényszerű és nem várt változás azonban nem szegte a klub vezetőinek tenni akarását és munkáját!

2016 nyarán intenzív toborzásba kezdett a klub, Skvaris Frigyes, Deák Gábor, Horváth György, Török Péter révén új edzők érkeztek az utánpótlás szakosztályba. Az összes korcsoportban immár  150 gyermeket  edzünk és versenyeztetünk. 2016. szeptemberétől 20 év után tért vissza a SFAC megyei serdülő és ifjúsági bajnokságokba! A Soproni FAC 1900 felnőtt csapata pedig 2016/17-es bajnokságban megcélozta a megye 2-es bajnoki cím megszerzését!

2016/17-es szezon végeztével a soproni csapat 24 győzelemmel 2 döntetlen és 2 vereséggel a megye 2-es bajnokság élén végzett. 20 év után pedig beadta a Magyar Labdarúgó Szövetség részére a megyei 1. licenc kérelmét amelyet a szakszövetség elfogadott és a 17/18-as bajnoki szezont a megyei élvonalban kezdhetett már. Első évesként sok csapat meglepetésére a dobogós helyek körül mozgott csapatunk, ám a felkészültségünk végül a középmezőnybe volt elég a szezon végére. Összességében jól zártuk a bemutatkozó évünket.

A 2018/19-es szezon nyári felkészülése megkezdődött és már minden rendben is zajlott mindaddig míg csapatunk játékosainak 85%-a el nem igazolt a nyári szabad átigazolási időszak lejárta előtt. Ezzel csapatvezetésünk nehéz helyzetbe került és rögtönözve próbálta orvosolni a gondot és játékosokat igazolt. U19-es csapatunk ön feláldozó hozzá állása nélkül nem sikerült volna a bent maradás és egyáltalán a szezon teljesítése sem. Innen is hálás és nagy köszönte jár nekik a megfeszített dupla bajnokságukért ugyanis az mellett, hogy teljesítették az U19 korosztályt a felnőtt bajnokságban is szerepeltek.

A 19/20-as szezonunk egy-két játékos igazolást követően indult de még mindig kevésnek bizonyult ez az erő ami szükséges a megyei bajnokság verseny felvételére. Sereghajtóként zártuk a félidényt és a téli átigazolás már igen csak erősebb játékos állomány össze hívására volt lehetőségünk és vágtunk neki a tavaszi szezonnak. Egy érdekes állapot miatt azonban félbe szakadt, a Koronavírus világjárvány miatt félbe szakadt a szezon minden labdarúgó bajnokság számára, várjuk a fejleményeket és a vezetők döntését, hogy a bajnokság hogyan kerül lezárása. Reméljük, hogy számunkra nézve jó döntés születik és bent tudunk maradni a megyei bajokságban.

2020 év elején történelmi pillanatot éltünk meg ugyanis az egyesület mint nevéből is már ki következtethető mindig is több szakosztály üzemeltetését végezte. Februártól pedig újra felvételre került jó néhány szakosztály pontosítva 7 sportág. Most már a labdarúgás mellett atlétika, kézilabda, röplabda, amerikai futball, természetjáró, sport és szabadidő szakosztályokat fog üzemeltetni egyesületünk.

 

Sopron, 2020. április 13.

ifj. Kocsis Tamás – alelnök